Metsä-elokuvakonsertti

"Metsä" on 4K-videokuvaa ja elävää musiikkia yhdistävä vaikuttava 50 minuutin teos.

Metsä-teoksessa suurelle kankaalle heijastetun videoelokuvan äärellä soittava orkesteri antaa luonnonilmiöille äänet ja tunteet. Kansallisromantiikkaa henkivä musiikki perinnesoittimineen rakentaa siltaa menneen ja nykyisen välillä. Maailman muuttuessa vuoden kierto suomalaisessa metsässä näyttäytyy meidän sukupolvellemme samanlaisena kuin se on esi-isillemme näyttäytynyt.

Esityksen sisältö

Metsä vie yleisönsä luontoon, tiettömille taipaleille, koskemattoman kauneuden ja elämän ihmeen äärelle. Siellä koetaan yhdessä kauneutta ja yksilön katoavaisuuden väistämättömyyden hyväksymistä sukupolvien kierrossa. Kuvan kanssa synkronoituna soi orkesteri, jossa jousien pehmeyttä rikkovat suomalaiset perinnesoittimet kirpeämmin sävyin.

Metsä-teoksen dramaturginen perusajatus on pohjoisen luonnon vuodenkierron ihmisen elämänkaaren analogiat. Ihmistä ei kuvissa näy, mutta talvesta seuraavaan etenevä symbolinen kerronta kuljettaa syntymästä kuolemaan. Reitti kulkee viattoman lapsuuden, dynaamisen nuoruuden, työteliään ja haastavan aikuisuuden ja luopumisiin taivuttavan vanhenemisen kautta.

Tekijät

Kuvaaja Veikko Ruohotie on käsikirjoittanut ja kuvannut parikymmentä videoelokuvaa ja multivisioesitystä, joita on kuvattu eri mantereilla. Säveltäjä, musiikin maisteri Lasse Heikkilä on kirjoittanut useita menestyneitä messuja, musikaaleja ja lauluja sekä operoinut eri rooleissa kymmenissä monitaiteellisissa projekteissa.

Soittajat ja versiot

2016 versiossa Metsän musiikki kirjoitettiin seitsemälle muusikolle: jousikvartetti, harmonikka/accordina, kantele/kitara/laulu, jouhikko/nokkahuilu/lyömäsoittimet.
2017 Instrumentaatiota laajennettiin  edelleen Lehari Kaustelin johtaman Oro Bellissimo -orkesterin esityksiä varten.
2019 joulukuussa yhdessä Sailan ja Meri-Lapin jousikvartetin kanssa tehdyllä Japanin kiertueella harmonikkaosuudet korvattiin sopraanosaksofonilla ja melodionilla.
2021 ja 2022 Wasa Sinfonietta on esittänyt sinfoniettakokoonpanolle sovitettua orkesteriversiota Vaasassa.

Tekniikka

Videokuvan 4K-resoluutio näyttää kuvan äärimmäisen terävänä suurellakin valkokankaalla. Näyttävyyttä lisää viimeisin kuvaustekniikka, mm. time-lapse -kuvat sekä dronella kuvatut otokset.

Metsä-teokseen tarvittava esitystekniikka on valmiina uudenaikaisissa elokuvateattereissa, mutta se voidaan tuoda muihinkin tiloihin. Salin tulee olla hämärä ja tilaa tulee olla valkokankaan takana niin, että projektori voidaan sijoittaa suunnilleen samalle etäisyydelle kankaasta kuin mitä on kuvan leveys. Muusikot tulee olla sijoitettavissa valkokankaan lähelle yleisön näkyville. Tuotantoryhmällä on tarkoitusta varten pystytettävä taustaprojisointikangas.

Kysy Metsä-elokuvakonserttia tapahtumaasi yhteydenottolomakkeella.