Suomalainen messu

Suomalainen messu on kansanmusiikkityylinen laulusarja, jonka sanoma on puhutellut suomalaisia jo vuodesta 1998. Se on taiteellinen katsaus itsenäisyyden ajan Suomen maisemiin ja kansan tunteisiin sekä Jumalan siunaukseen kansamme yllä.

Sävellys: Lasse Heikkilä
Laulutekstit: Lasse Heikkilä, Leena Valkonen, Stella Kivi, Hannu Takkula, Jorma Viitala, Päivi Tahvanainen.

Musiikki- ja tanssiryhmä Valkian alkuperäisversio 1998

Koreografia: Sirkku Lehtimäki
Puvustus: Outi Mannila
Lavastus: Onni Orsmaa

Valkia -ryhmän koostumus oli alkuvuosina kaksi laulusolistia, nokkahuilu, klarinetti, viulu, harmonikka, kantele, mandoliini, kitara, kontrabasso, lyömäsoittimet ja kuusi tanssijaa.
Vuodesta 2000 kokoonpano on ollut tiiviimpi: viulu, harmonikka, kitara, basso, lyömäsoittimet ja kuusi laulavaa tanssijaa. Valkia on esittänyt Suomalaisen Messun yli 350 kertaa.

Juhlaversio 2017

Suomi 100 -juhlintaa varten Suomalaisen messun laulukokoelmaa laajennettiin kuudestatoista kahteenkymmeneen. Valkia toteutti 50 konsertin kiertueen, joka huipentui Senaatintorilla 800 laulajan ja 100 soittajan esittämään juhlamessuun, jonka puheen piti Rouva Jenni Haukio VIDEOTALLENNE.

Kiertue päättyi neljään konserttiin Japanissa.

Muita versioita

Suomalainen messu adaptoituu hyvin jumalanpalvelusmusiikiksi tai näyttämöesitykseksi. Selkeiden nuottijulkaisujen ansiosta se on toteutettavissa lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyvien laulajien ja soittajien kanssa. Siitä onkin vuosien varrella tehty lukemattomia versioita. Eräät ryhmät ovat vieneet sitä myös ylkomailla, kuten Veräjä-ryhmä Venäjälle, Agape-ryhmä USA:han ja Ylänen kirkkokuoro Saksaan. Säveltäjä on ollut mukana täydentämässä paikallisia esityksiä mm. Espanjassa ja Kanadassa. Liedossa toteutettiin keväällä 2006 Suomalainen Messu 170 esiintyjän voimin ja hanke palkittiin kunnan toimesta vuoden kulttuuritekona.

Nuotit ja äänitteet

Suomalaisen messun alkuperäisversiota on myyty CD-levynä ja C-kasettina on myyty yli 20 000 kpl.
Myös Juhlaversio ja seitsemälle kielelle tekstitetty DVD ovat suosittuja,
Nuottikirjat on tehty kuorolle ja pianosäestykselle, ja orkesterinuotit on saatavilla pdf-tiedostoina muistitikulla.

Kaikkia näitä saa Nettikioskista.